Foto: Tuinderij Vers

Wereldprimeur: eerste drijvende boerderij in Rotterdam.

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Boer Albert Boersen en boerin Myrthe Brabander worden de gezichten van de Floating Farm, midden in de drukke stad. Het is nu nog moeilijk voor te stellen, maar in Merwehaven grazen volgend jaar koeien. Robuuste rood-witte runderen van het Franse ras Montbéliarde.

,,Een sterk ras'', zegt Albert Boersen, een Friese boerenzoon. ,,Een ras dat veel smaak geeft aan de zuivel'', vult Myrthe Brabander aan. Niet voor niets wordt veel Montbéliarde melk verkaasd tot Comté, de meest gegeten kaas in Frankrijk.

In de haven staat nu alleen nog het informatiecentrum van de drijvende boerderij. Op de kade is ook gras ingezaaid, waar enkele pinken komen te staan om alvast in boerderijsferen te komen. De drijvende zuivelboerderij, een project van ontwikkelaar Beladon, moet uitgroeien tot een voorbeeldproject. De basis wordt een betonnen drijfbak van 30 bij 40 meter, met daarop 1.000 vierkante meter aan weide en stallen, een kelder voor melkproductie en afvalverwerking, een winkel en een bezoekerscentrum.

Boersen kan niet wachten tot zijn koeien straks voor het eerst de drijvende boerderij op mogen. ,,Het zijn zulke fantastische beesten. Ik stel me voor dat ze heel nieuwsgierig zullen zijn en overal aan gaan snuffelen.'' Toen hij de vacature voor bedrijfsleider van de Floating Farm zag, hoefde Boersen, die opgroeide op een melkveebedrijf, zich geen moment te bedenken. Dit was wat voor hem. Tijdens zijn studie Bedrijfskunde en Agribusiness in Leeuwarden was hij immers altijd al op zoek naar innovatie. Hij studeerde af met een bedrijfsplan voor een stadsboerderij. ,,Burgers weten vaak niet waar hun voedsel vandaan komt, dat laat ik ze graag van dichtbij zien'', zegt hij. ,,Maar ik wil ook een bewustzijn creëren bij boeren, zodat ook zij weten waar hun producten heen gaan. Mijn ouders brengen hun melk altijd naar Friesland Campina en daarna is het een anoniem product. Dat vind ik heel jammer.''

Brabander doorliep de agrarische hogeschool en werd tijdens haar stage gegrepen door de zuivelbranche. Hoewel ze zich op de Floating Farm in eerste instantie vooral richt op de productie van yoghurt en gepasteuriseerde melk, ligt haar hart bij de kaas. ,,Als hobby maak ik regelmatig kleine kazen.'' Uiteindelijk gaat ook kaas deel uitmaken van de producten die de Floating Farm gaat verkopen. ,,De koeien leveren straks 800 liter melk per dag.''

De drijvende boerderij, zeggen beiden, past helemaal in deze tijd. Mensen zijn nieuwsgierig naar de herkomst van hun eten, het imago van het boerenbedrijf kan beter en het klimaat verandert, waardoor ook de productie van voedsel moet worden aangepast. Een massieve drijvende boerderij die vastligt, heeft geen last van regen of een rivier die buiten zijn oevers treedt. ,,En ik ben niet bang dat de koeien zeeziek worden. Ze zijn wel wat gewend.''

Een bedrijf runnen op het water kost meer dan op het land, erkent Brabander. Met het project is een investering van 2 miljoen euro gemoeid, een bedrag dat wordt opgebracht door private financiers. ,,Maar door in de stad te gaan zitten heb je veel minder transportkosten.'' De twee zien de drijvende boerderij als een wereldwijd voorbeeld voor vernieuwing. ,,De meeste steden liggen immers aan het water. Daar is nog plaats om uit te breiden.''

De belangstelling voor de Floating Farm is al groot, van studenten, stedenbouwers en boeren tot Chinese delegaties.

Bron: AD