Foto: Chantal Bekker

Zuid-Hollandse bouwbedrijven geven handen en voeten aan circulariteit

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Hoe maak je de circulaire economie concreet en tastbaar? Met die uitdaging gingen elf bedrijven tijdens de workshop CIRCO Track bouw Zuid-Holland aan de slag.

De workshop werd georganiseerd in samenwerking met BlueCity, gemeente Rotterdam en Rabobank. Bij deze driedaagse workshop, onder begeleiding van Cirkellab en things get real, kregen de deelnemende bedrijven een aantal opgaven voorgelegd. Die moesten ze oplossen met behulp van circulaire oplossingen.

Kansen

In de bouw – een materiaalintensieve sector – kan een aanzienlijke reductie van CO2-uitstoot gerealiseerd worden. Daar liggen veel kansen liggen. Een van de opdrachten was bijvoorbeeld om het hergebruik van gevelconstructies - inclusief keuring, garantie en technische begeleiding – in goede, circulaire banen te leiden. Een ander dilemma ging over langdurige onderhoudscontracten met ‘just in time’-management voor keukens en badkamers.

Businessmodel ombuigen

Het ging in de workshops ook over de aanpassingen in het businessmodel van de bouwbedrijven. Kun je een businessmodel dat vooral draait om het plaatsen van installaties, ombuigen naar een dienst die vooral draait om preventief onderhoud? Welke verdienmodellen zijn te bedenken en wie heb je nodig?

Inspirerend

Met deze uitdagingen gingen BAM, Biersteker bouw, dak- en geveltechniek, Oranjedak, Dura Vermeer, IJsselmonde Bouw, Bouwbedrijf Bakker Arkel, HET Architectenbureau, Octatube Services, Leyten, Loef beheer en projecten en Maasmond groep aan de slag. “Erg inspirerend om te zien dat tijdens de CIRCO Track ketenpartners elkaar ter plekke weten te vinden en ook in het vervolg samen gaan optrekken”, zegt Thirza Monster van Cirkellab.

Het echte werk begint nu

Het echte werk begint uiteraard pas na deze workshops. De deelnemers hebben nu de kennis en handvaten om verdere stappen te zetten. Waar de één zijn circulaire propositie gaat pitchen voor directie, start de ander een pilot om haalbaarheid in de praktijk te testen. Een derde richt zijn pijlen op het maken van concrete afspraken met leveranciers.