Foto: Joep Boute

Boost voor winkelstraten dankzij 29 BIZ-gebieden

Rotterdam van 24 naar 29 Bedrijveninvesteringszones

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Extra vuilophaal, graffitiverwijdering, cameratoezicht, sfeerverlichting of een sinterklaasintocht. Dit soort zaken komt ten goede aan een winkelstraat, maar kost ook geld. Wanneer een groep ondernemers hierin gezamenlijk wil investeren, dan kan goed in een Bedrijveninvesteringszone (BIZ).

Met ingang van 2020 zijn er vijf nieuwe BIZ’en bij gekomen. Drie andere gebieden gaan hun al bestaande BIZ verlengen. Daarmee telt Rotterdam nu in totaal maar liefst 29 BIZ’en en dat is goed nieuws voor de levendigheid van winkelstraten!

‘Meer dan een ketting van individuele ondernemers’

Wethouder Barbara Kathmann (o.a. Economie) is blij dat er onder ondernemers veel animo is om aan een BIZ-gebied deel te nemen: “Een winkelstraat is niet een ketting van individuele winkels. Het is de sociale slagader van een wijk waarin samenwerken de enige sleutel tot succes is. Ondernemers en vastgoedeigenaren werken daarom ook steeds meer samen in de winkelstraten van Rotterdam. Dat zien we aan het aantal BIZ’en dat er jaarlijks bijkomt. Zo staan ze samen sterk wat betreft aanpak van de buitenruimte, branding van het winkelgebied en bijvoorbeeld evenementen.”

Meters maken in plaats van ‘met de pet rond’

Een groot voordeel van een BIZ is dat alle ondernemers in een gebied bijdragen. Ondernemers maken een plan waarin staat wat zij willen doen en hoeveel geld zij daarvoor nodig hebben. De gemeente beoordeelt het plan en organiseert vervolgens een draagvlakmeting onder alle ondernemers in het betreffende gebied. Bij een meerderheid van stemmen wordt een BIZ opgericht en zijn alle ondernemers in dat gebied verplicht de BIZ-bijdrage te betalen. Dit is het grote verschil met de oude situatie waarbij een ondernemersvereniging met de pet rondging en vaak met moeite een gedeelte van de ondernemers meekreeg om iets gezamenlijks te financieren. Bij een BIZ int de gemeente geld van alle ondernemers in een gebied. De ondernemersgroep kan dat na uitkering uitgeven aan bepaalde activiteiten voor het gezamenlijk belang.

De BIZ-gebieden

De vijf nieuwe BIZ-gebieden zijn de winkelgebieden: Middellandstraat (eigenaren), Middellandstraat (gebruikers), Kleiwegkwartier (gebruikers), Nieuwe Binnenweg Centrum (eigenaren) en Nieuwe Binnenweg Delfshaven (eigenaren en gebruikers samen in 1 BIZ). De drie ‘verlengers’ zijn West-Kruiskade (gebruikers), West-Kruiskade (eigenaren) en het bedrijventerrein Charloisse Poort (gebruikers).

Aanmelden

Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich tot 1 februari 2020 aanmelden voor een nieuwe BIZ met ingang van 2021. Op www.rotterdam.nl/loket/bedrijveninvesteringszone/ is meer informatie daarover te vinden, inclusief twee informerende filmpjes. Handig om te weten is dat ondernemers niet aan hun lot worden overgelaten. De gemeente zal ook volgend jaar kwartiermakers inzetten, dat zijn ingehuurde deskundigen die een gebied helpen bij de totstandkoming van een BIZ.