Wees welkom met een mondkapje om!

1 oktober 2020

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Voor heel Nederland is het verplicht om in de publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Tijdens de pilot met de mondkapjesplicht lanceerde de gemeente Rotterdam samen met vertegenwoordigers van ondernemers, pandeigenaren en andere stakeholders de publiekscampagne ‘Wees welkom met een mondkapje om!’.

De campagne wil bezoekers welkom heten en ze op een vriendelijke manier welkom heten in de gebieden. Uitingen van deze campagne kun je downloaden en inzetten om je klanten te verzoeken om een mondkapje te dragen.
Download verderop deze pagina de materialen om online, op digitale schermen en geprint in de winkel te zetten.

 

 

 

Mondkapjesplicht voor mensen met een beperking of ziekte

Er geldt in Nederland in publieke binnenruimtes, zoals winkels, een mondkapjesplicht. Dit geldt in principe ook voor mensen met een beperking. Sommige mensen hoeven vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje te dragen op plekken waar dat verplicht is. Dan gaat het om:

  • Mensen die vanwege hun beperking of ziekte fysiek niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten. Bijvoorbeeld door een aandoening aan hun gezicht.
  • Mensen die door het dragen van een mondkapje last krijgen van hun gezondheid. Bijvoorbeeld door een longaandoening.
  • Mensen die ernstig ontregeld raken van het dragen van een mondkapje. Bijvoorbeeld vanwege een verstandelijke beperking of psychische aandoening. De uitzondering geldt ook voor hun begeleiders.
  • Mensen en hun begeleiders die afhankelijk zijn van non-verbale communicatie, zoals liplezen.

Deze mensen mogen dus zonder mondkapje toegelaten worden tot de winkel. Iemand die geen mondkapje hoeft te dragen moet dat wel kunnen aantonen. Dat kan door:

  • Het dragen van een faceshield - als dat wel mogelijk is.
  • Dit kaartje laten zien.
  • Het laten zien van een bewijs van een behandelrelatie van een (huis)arts of instelling. Dit gaat niet om een officiële medische verklaring (die mag een arts niet over zijn eigen patiënt afgeven), maar bijvoorbeeld om een bewijs van een afspraak bij een arts.
  • Het laten zien van een verklaring van een begeleider of een naaste die gebeld kan worden.
  • Een hulpmiddel of relevante medicijnen laten zien.

Meer informatie op de website van de Rijksoverheid.