Slimme watertaxi vaart zonder kapitein

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Een watertaxi die zonder kapitein over de Rotterdamse Maas gaat varen? Dat gaat zeker gebeuren als het aan telecombedrijf KPN ligt. Gisteren doopten wethouder Judith Bokhove (Jeugd, Mobiliteit en Taal) en Carolien Nijhuis, directeur Internet of Things bij KPN de KPN-watertaxi. Nu nog mét kapitein, maar op termijn door middel van Artificial Intelligense (AI) en Internet of Things (IoT) volledig autonoom op het netwerk van KPN.

Steeds slimmer door veel te varen

De slimme watertaxi is uitgerust met hoogwaardige technologie die alle manoeuvres van de watertaxi op de Nieuwe Maas over een langere periode registreert en analyseert. Het doel is om binnen een aantal jaren volledig autonoom te kunnen varen om daarmee op bepaalde trajecten zelf veilig de weg over de rivier te vinden. In het traject daarnaartoe gaan de verzamelde data al een belangrijke bijdrage leveren aan het veiliger maken van het vervoer over water in Rotterdam. Passagiers kunnen gewoon gebruik maken van deze watertaxi, die – voorlopig nog mét bestuurder – meevaart op de bestaande routes en die daardoor steeds ‘slimmer’ wordt.

Veilig verbinden van databronnen

KPN werkt hierbij samen met verschillende partners waaronder de gemeente Rotterdam, Spring Holding (eigenaar van de Watertaxi Rotterdam) en Captain AI, een startup die software ontwikkelt om veilig en autonoom varen mogelijk te maken. KPN is vanuit zijn rol als leverancier van connectiviteit – en IoT- en dataplatformen betrokken bij het veilig verbinden van verschillende externe databronnen.