Samen maken we de Stad: Marcel Kind van Simwave vertelt

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Marcel Kind: 'In Rotterdam zit alles. Een grote haven waar we verschillende trainingen aanbieden, professionals die schaars zijn'

Rotterdam zit vol inspirerende ondernemers. Zit het ondernemen hen in het bloed? Hoe gaan zij om met de veranderende economie en wat voor kansen biedt Rotterdam hen? In deze nieuwe  interviewreeks stellen wij iedere maand acht vragen aan een ondernemer. De volgende in de reeks 'Samen maken we de Stad' is Marcel Kind van Simwave.

Paspoort
Naam: Marcel Kind
Leeftijd: 45
Bedrijf: Simwave
Ondernemer sinds: 2000
Vestigingsplek: Barendrecht – 100 meter van de grens met Rotterdam

1. Wat voor onderneming heb je?
“Simwave  is een maritiem trainingscentrum met 59 simulatoren. Scheepsbemanning traint hier voor gewone of gevaarlijke situaties op zee. Een aanvaring, storm of brand: wij bootsen het na. Bedrijven uit de maritieme industrie, zoals cruiserederijen, binnenvaartschippers en offshorebedrijven, komen van over de hele wereld naar Barendrecht. Hier oefenen ze in hun eigen omgeving, op hun eigen schip, met hun eigen trainers. Dat maakt ons uniek.”

2. Zit het ondernemen je in het bloed?
“Ik kom niet uit een ondernemersfamilie. Ik werkte eerst bij een bank. Daarna ben ik voor mezelf begonnen. Naast Simwave heb ik nog een bedrijf: Transafe. Ik wil dingen verbeteren en heb ideeën die ik wil uitvoeren. In die zin zit het ondernemen me wel in het bloed.”

3. Hoe ga je om met de veranderende economie?
“Trainen op simulatoren is al duurzaam. De enige andere manier om te oefenen is trainen op schepen zelf. Dat kost meer energie en is relatief duur. Door te trainen vóórdat een schip klaar is, kunnen we het beter maken en gaat het schip op den duur langer mee.”

4. Hoe bereid jij je voor op de toekomst?
“Simwave kijkt naar nieuwe technieken. Zo hebben wij al een cursus voor schepen die varen op LNG. Zo’n training kunnen we ook maken voor bijvoorbeeld elektrische schepen.”

5. Wie of wat inspireert jou?
“Ik denk graag in oplossingen: hoe kunnen wij onze sector efficiënter en beter maken? Het gaat zo snel met de nieuwe economie. Deze ontwikkelingen inspireren mij. Ik zie ondernemers worstelen met de veranderingen, maar ze bieden veel mogelijkheden. Het MKB moet hierop inspringen.”

6. Welke kansen geeft Rotterdam jou?
“In Rotterdam zit alles. Een grote haven waar we verschillende trainingen aanbieden, professionals die schaars zijn. En niet onbelangrijk: Rotterdam is een enerverende stad. Varen door de havens, naar de Markthal, lopen over de Wilhelminapier. Onze cursisten vinden dat superleuk. Wij hebben klanten in Londen die willen verhuizen vanwege de Brexit. Ik zeg dan: overweeg Rotterdam. De faciliteiten zijn prima, het is een leuke stad voor je personeel om te wonen en het is goed bereikbaar. Als ik op London City vlieg en met de metro naar station Victoria ga, ben ik een uur onderweg. Terwijl ik vanuit Rotterdam met 20 minuten op Schiphol ben. Dat is top! Daarbij gaat er zoveel door de Rotterdamse haven. Je zit gewoon op je product.”

7. Waar ben je het trotst op?
“Simwave is pas in april 2018 opengegaan. We zien nu al dat grote bedrijven hier graag trainen. Terwijl we eigenlijk maar een peppi-en-kokkionderneming zijn: relatief klein, maar met een grote investering. Dat hebben toch maar mooi met z’n allen gefixt.”

8. Heb je tips voor andere ondernemers?
“Praat veel met en luister goed naar je klanten. Dan kom je een stuk verder. Onze klanten hadden behoefte aan simulatoren. Het nadeel van die zelf aanschaffen, was voor hen dat ze simulatoren maar een beperkt deel van de tijd gebruiken. Wij zijn daarom gaan denken in gebruik in plaats van in bezit. Alleen door te luisteren kom je erachter waar jij als ondernemer het verschil kan maken.”