Foto: Rhalda Jansen

Rotterdam geeft ruimte aan ondernemers in de anderhalvemeter-samenleving

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Keuzes maken voor veilige en eerlijke verdeling van de buitenruimte

De stad komt langzaam weer op gang na de versoepeling van de landelijke maatregelen. Rotterdam is een ruim opgezette stad, maar de ruimte is op sommige plekken schaars. Daarom maakt Rotterdam keuzes om de beschikbare ruimte zo veilig en eerlijk mogelijk te verdelen zodat de anderhalvemeter-regel aangehouden kan worden. Samen met Rotterdammers en ondernemers maken we meer ruimte en geven we elkaar de ruimte. Op 30 locaties zijn gemeente en ondernemers met elkaar in gesprek om de buitenruimte voor 1 juni goed in te richten, horeca krijgt tijdelijk de ruimte om het terras te vergroten en alle ondernemers kunnen terrasvlonders neerleggen voor hun inrichting.

Hoe pakt Rotterdam dit aan?

De gemeente werkt stapsgewijs en pakt eerst de plekken aan waar de ruimte het meest knelt. Dat kan betekenen dat maatregelen die eerder genomen zijn, weer teruggedraaid kunnen worden als de situatie daarom vraagt. Voor het verdelen van de beschikbare ruimte hanteert Rotterdam de volgende uitgangspunten: veiligheid staat voorop, verplaatsen gaat voor verblijven, faciliteren gaat voor reguleren en niet herinrichten, wel herverdelen.

Maatwerk op 30 locaties

De gemeente heeft 30 drukke pleinen en smalle straten vastgesteld waar de ruimte schaars is of knelt. Op deze locaties is de gemeente in overleg met ondernemers om met maatwerk de buitenruimte in te richten. Via de Ondernemersbalie kunnen ook partijen op andere locaties zich melden om hun ideeën voor het inrichten van de buitenruimte met de gemeente te delen.

“Zoals we samen sterk staan tegen Corona, kunnen we ook alleen samen het beste maken van de anderhalvemetereconomie. Om maximaal te kunnen ondernemen en te bewegen moeten we elkaar de ruimte geven. Daar is maatwerk voor nodig want ieder plein en iedere winkelstraat is anders: soms is de stoep te smal, de weg te druk of willen horeca, winkels en marktkramen allemaal meer ruimte. Als ondernemers en bewoners in een bepaalde straat er samen uitkomen: perfect. En anders staan onze speciale gebiedsteams klaar om te helpen een passend plan te maken. Samen met ondernemers en bewoners slaan we de handen ineen. Alleen zo krijgen we de economische motor weer op gang,”  aldus wethouder Barbara Kathmann (Economie).

Ideeën en vragen over Rotterdam geeft ruimte?

Richtlijn tijdelijke markeringen buitenruimte

Trottoirs en pleinen

 • Markeringen in de buitenruimte zijn een verantwoordelijk van de ondernemer, individueel of verenigd.
 • Maak bij voorkeur gebruik van markeringstape. Houd daarbij oog voor verwijderbaarheid.
 • Gebruik van ducttape is niet toegestaan, dit laat zeer moeilijk verwijderbare lijmresten achter.
 • Gebruik van verf is niet toegestaan.
 • Als ondernemers ben je zelf verantwoordelijk voor het goed weghalen van de markering/tape indien nodig.
 • Eventuele schoonmaakkosten die de gemeente heeft aan het verwijderen van marketing/tape zijn voor rekening de ondernemer(svereniging).
 • Aanwijzingen van toezichthouders ed. dienen te worden opgevolgd.

Rijbaan

 • Tijdelijke markeringen op de rijbaan als onderdeel van een goedgekeurde tijdelijke verkeersmaatregel worden aangebracht door de gemeente.

Ruimte voor horeca

De nieuwe landelijke maatregelen die tijdens de persconferentie van 13 oktober zijn aangekondigd gelden vanaf woensdag 14 oktober 22:00 uur. In de weken tot 27 oktober beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de maatregelen effect hebben en dus heroverwogen kunnen worden.

Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk.
Uitgezonderd zijn:

 • Hotels voor hotelgasten
 • Uitvaartcentra
 • Luchthavens voorbij de security check
 • Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie

Bekijk het volledige overzicht op de website van de rijksoverheid.