'Vrouwen met ambitie, laat die bescheidenheid los'

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Vrouwen met ambitie, laat die bescheidenheid los!

Internationale vrouwendag: de perfecte dag om de hardwerkende onderneemster eens in het zonnetje te zetten. Want poeh, wat heeft Rotterdam er daar veel van. Ondernemen010 in gesprek met transportondernemer Marie-José Baartmans.

Beginnen bij het begin. Marie-José, jij bent directeur bij een bijzonder transportbedrijf?

Dat klopt. Ik werk bij Breytner. Wij zijn een transportbedrijf en maken gebruik van elektrische vrachtwagens. Deze stille en schone manier van vervoeren draagt bij aan de ambitie die de gemeente Rotterdam heeft op het gebied van duurzaam transport. Breytner is een familiebedrijf, ik heb dus altijd al in de transport gezeten. Binnen ons bedrijf zijn er gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Voor iedereen geldt hetzelfde: als je hard werkt en je pakt de kansen die voor je liggen, dan is alles mogelijk.

Kijk naar kwalificaties

Ik hoor transport, vrachtwagens, zwaar lading. Dit lijkt me wel een typische mannenwereld...
Ja, haha. Dat is zo. Nog wel zou ik haast zeggen, want ik hoop toch echt dat er zich de komende jaren meer vrouwen melden. Het is ook wel uit te leggen: banen is deze sector zijn vaak fysiek zwaar. Dan kom je sneller uit bij mannen. Tegelijkertijd wordt parttime werken in deze branche nog niet echt geaccepteerd. Dat maakt het voor vrouwen lastig te combineren met het privéleven. Voor mij persoonlijk geldt dat ik kijk naar de kwaliteit. Wie is de beste op die functie? Als een man en een vrouw dezelfde kwalificaties hebben dan zal ik in dit geval gaan voor de vrouw.

Tips!

Heb tips voor vrouwelijke ondernemers?
Mijn tip? Ik heb er eigenlijk meer. Allereerst: vrouwen met ambitie, laat die bescheidenheid los! Laat je niet in de hoek zetten. Ik denk dat het goed is dat vrouwen zich bewust zijn van het feit dat het ‘vrouw-zijn’ een andere energie meebrengt. Vaak is een vrouwelijke kijk op dingen gewenst in een gezelschap van alleen maar mannen en kan dat iets heel positiefs opleveren.

Dat zijn mooie handvatten...
Nog één: vogel uit wat collega’s in soortgelijke functies verdienen. Het geeft zelfvertrouwen als je weet waar je staat. En wees kritisch. Zorg dat je inhoudelijk het best op de hoogte bent.