Nieuw: informatieplicht energiebesparing voor bedrijven

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Verbruikt jouw bedrijf minimaal 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar? Dan ben je verplicht de overheid te informeren over welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen.

De nieuwe informatieplicht komt bovenop de al bestaande energiebesparingsplicht en richt zich op organisaties die jaarlijks ten minste 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas (of het equivalent daarvan) verbruiken. Dat zijn er in Nederland zo’n 100.000.

De informatieplicht is een regel van de Rijksoverheid en niet van de gemeente Rotterdam, maar we willen hier wel graag over informeren. Met de regel willen de overheid en het bedrijfsleven samen het besparen van energie stimuleren. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een online eLoket ingesteld waar bedrijven en instellingen voor 1 juli hun energiebesparende maatregelen moeten rapporteren.

Maatregelen

In Erkende Maatregelenlijsten (EML) staan de energiebesparende maatregelen die bedrijven kunnen nemen. Dit overzicht is uitgesplitst in 19 bedrijfstakken. Het gaat om maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Denk je dat jouw bedrijf verplicht is te rapporteren over de genomen energiebesparende maatregelen? Doorloop dan onderstaand stappenplan:

Stappenplan

Stap 1: Bepaal of je een informatie- en energiebesparingsplicht hebt

Stap 2: Bepaal welke lijst met erkende maatregelen voor jou van toepassing is

Stap 3: Vraag op tijd eHerkenning aan

Stap 4: Log in op eLoket

Stap 5: Vul de rapportage in per inrichting

Stap 6: Rapporteer uiterlijk 1 juli 2019

Het uitgebreide stappenplan vind je op de website van het RVO. Daar kun je ook checken of je aan de informatie- en energiebesparingsplicht moet voldoen.

Besparen

Organisaties kunnen flink besparen op energiekosten, zo blijkt uit enkele praktijkvoorbeelden die RVO heeft verzameld. Zo realiseert een mobiliteitsspecialist een energiebesparing van 23 procent, bespaart een Amsterdamse honkbalclub in twee jaar tijd 78 procent op de energiekosten en werkt een supermarktondernemer in het oosten van Nederland aan de groenste supermarkten van Nederland.

Meer weten over de Informatieplicht? Kijk op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.