Foto: Daniel Diaz Bardillo

Check de gevolgen van Brexit en tref voorbereidingen

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Sinds er sprake is van een Brexit komt er veel nieuws naar buiten, maar helaas is er nog steeds weinig duidelijkheid. Voor ondernemers is het van belang te anticiperen op de Brexit door de gevolgen voor hun onderneming in kaart te brengen en de nodige voorbereidingen te treffen.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van de Brexit? En hoe voorbereid zijn ondernemers dan? Aan deze kant van de Noordzee hebben diverse (overheids)instanties zich zo goed als mogelijk voorbereid op de Brexit en onder andere tools ontwikkeld waarmee ondernemers zich kunnen voorbereiden.

 

Online Brexit-loketten
Ondernemers kunnen terecht bij de daarvoor bestemde online-loketten zoals hulpbijbrexit.nl of  brexitloket.nl; het gezamenlijke Brexit-loket van Kamer van Koophandel (KVK), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) en de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Buitenlandse Zaken. Via het Brexit-loket is ook het Brexit E-Magazine te downloaden waarin concrete tips en adviezen, to-do-lijstjes en nuttige links te vinden zijn.

 

Interactieve track & trace-tool
Op checkjebrexit.nl staat een interactieve track&trace-tool waarmee ondernemers een virtueel transport kunnen uitvoeren van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk en vice versa. Zo wordt direct zichtbaar welke obstakels er onderweg zijn. Wanneer een bepaalde stap in de transportroute nog niet op orde blijkt te zijn, is er de mogelijkheid om door te klikken naar een webpagina om dat direct in orde te maken.

 

Animatie Portbase
Portbase faciliteert datadeling voor de haven(community) en heeft een animatie ontwikkeld over de wijze waarop ondernemers snel door de Nederlandse havens kunnen gaan. Deze animatie is inmiddels ook vertaald in het Engels en Duits, en beschikbaar via onderstaande links:

NL-versie: https://www.youtube.com/watch?v=ESJ1bAGIr5k&feature=youtu.be
ENG-versie: https://www.youtube.com/watch?v=ywhPk8frdb0
DU-versie: https://www.youtube.com/watch?v=6EWc1T042iU

 

Podcasts
Ook zijn er de zogenaamde Brexit Wake-up calls; podcasts (audio-uitzendingen) waarin experts en ondernemers uit verschillende branches hun ervaringen delen en tips geven.

 

E-magazine
Verder heeft Brexit heeft zijn eigen e-magazine met ondernemersverhalen en handige to-do’s om direct mee aan de slag te gaan. Download het Brexit E-magazine hier.


KVK bereikbaar
Volgens sommigen is een no-deal-Brexit nog steeds mogelijk. Mocht dat op 31 oktober het geval zijn, dan staat de KVK klaar voor de Nederlandse ondernemers. Op vrijdag 1 november is de KVK van 07.00 tot 21.00 uur telefonisch bereikbaar via het Brexit-loket om vragen van ondernemers te beantwoorden. Ook in het weekend is de KVK telefonisch bereikbaar tussen 08.30 tot 17.00 uur via 088-042 52 00 (Brexit-loket).